Mikä on NEPSY?
Ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmennus eli Nepsy- valmennus on tarkoitettu kaiken ikäisille henkilöille, joilla on haasteita arjen- ja elämänhallintataitojen kanssa.
Kenelle NEPSY soveltuu?
ADHD/ADD
Autismin kirjo/ Aspergerin oireyhtymä
Touretten oireyhtymä
kielelliset erityisvaikeudet
Oppimisvaikeudet
Aivovammakuntoutujat
Mielenterveyskuntoutujille
Päihdekuntoutujille
yksilöille, pareille, perheille, ryhmille ja verkostoille
Mitä valmennus on?
Neuropsykiatrinen valmennus ei ole pelkästään keskustelua, vaan valmentajan ja asiakkaan konkreettista yhdessä tekemistä. Tavoitteet ovat konkreettisia ja liittyvät jokapäiväisen elämän vaikeuksiin, esimerkiksi arjenhallintaan, opiskeluun ja ihmissuhteisiin.
Valmennuksessa harjoitellaan taitoja, joiden avulla asioita saadaan tehdyksi.
Valmennuksesta saa tukea esimerkiksi:
- Arjen- ja elämänhallintaan (mm. päivärytmi, ajankäyttö, asiointitaidot, rahankäyttö, oman terveyden edistäminen, kodinhoidolliset taidot, mielekkään harrastuksen löytäminen)
- suunnittelukyky, aloittamisen kyky, loppuunsaattamisen kyky, organisointikyky ja ajanhallinta.
- Itsenäistymiseen (omaan asuntoon muuttaminen, itsestä huolehtiminen, vastuun ottaminen omista asioista)
- Itsetuntemuksen ja minäkuvan rakentamiseen
- oppimisen ja koulutyön haasteisiin tai työelämässä selviytymiseen
- Psykososiaalisten taitojen vahvistamiseen (itseilmaisu, vuorovaikutustaidot, tunnetaidot)
- Tietoa omasta diagnoosista
- Neuropsykiatrista valmennusta tarjotaan myös perheille, joissa jollakin perheenjäsenellä on neuropsykiatrinen erityisvaikeus. Valmentaja auttaa perhettä löytämään keinoja ja toimintamalleja arkeen.
Tavoitteet
Tavoitteet valmennukselle asetetaan niin, että asiakkaalla on mahdollisuus oppia, omaksua ja etsiä uusia keinoja, voimavaroja ja vahvuuksia. Löytää arjen ongelmatilanteisiin uusia ajattelu-, toiminta- ja ratkaisumalleja.
Valmentaja tukee aktiivisesti tavoitteiden saavuttamista, antaa palautetta suoriutumisesta ja kannustaa uusien toimintatapojen löytämisessä.
Asiakkaan motivaatio vaikuttaa valmennuksen tuloksiin ja usein motivaation vahvistaminen on osa valmennusprosessia.
Toteutus
Työskentely tapahtuu asiakkaan omassa asumis- ja toimintaympäristössä. Yhteyttä voidaan pitää myös etänä, sähköpostitse ja puhelimella ja videoyhteydellä.
Valmennus voidaan toteuttaa
- Yksilövalmennuksena: valmennus tapahtuu henkilön omissa ympäristöissä kotona, koulussa tai muussa itsenäistymistä tukevassa ympäristössä. Mukana valmennuksessa on valmennettava sekä yhdessä sovitusti muita henkilöitä
- Perhevalmennuksena: Tukea tarjotaan koko perheelle ja perheen kanssa yhdessä etsitään toimivia ratkaisuja mm. arjen sujumisen helpottumiseksi. Tavoitteena on antaa tukea ja kasvatus- ja ohjausmalleja, joiden avulla arki on helpompaa
- Ryhmävalmennus: Ryhmässä tapahtuvaa valmennusta, jolloin paikalla on joko useampia joilla on samanlaisia ongelmia ja haasteita arjessa
- Valmennusta voidaan toteuttaa myös pareittain, kun valmennettavilla on samansuuntaisia tavoitteita ja valmennustilanteissa on mahdollista harjoitella esimerkiksi sosiaalisia tilanteita ja vahvistaa vuorovaikutustaitoja
Neuropsykiatrisessa valmennuksessa tavoitteet ja aikataulu sovitaan yhdessä asiakkaan kanssa ja menetelmät valitaan yksilöllisesti tavoitteen ja tarpeiden mukaisesti.
Valmennus on yksilöllistä huomioiden asiakkaan tarpeet.
Valmennus toteutetaan n.30- 90 minuutin valmennustapaamisina. Hyvä määrä tapaamisille on alkuun tiheämpi ja loppua kohden harveneva. Tapaamisia on 4-8 kertaa kuukaudessa, 3-24 kuukauden ajan.
Valmennus voidaan pitää asiakkaan omassa toimintaympäristössä tai erikseen sovitussa paikassa. Valmentaja voi käydä myös koululla tai opiskelupaikassa ohjaamassa siellä ilmenevien ongelmien ratkaisemisessa.
Jos haluat kuulla lisää tai varata ajan ilmaiseen tutustumistapaamiseen, ota yhteyttä puhelimitse tai sähköpostilla.